NIEUWS TWC HAPERT) Veiligheid en respect: TWC Hapert zet in op aanscherping gedragsregels en verbetering imago toerfietsers

TEKST PC55, maart 2017
HAPERT – Er wordt soms nogal eens gemopperd op toerfietsers die in grote groepen over fietspaden en buitenwegen rijden. Hen wordt verweten dat ze niet uitkijken, voorrang nemen en weinig rekening houden met andere verkeersdeelnemers. Die berichten hadden de leden van TWC Hapert ook gehoord en dat was aanleiding voor de vereniging om er iets aan te gaan doen en te proberen het imago wat op te krikken.

Avontuur en vuur
Wim Wouters, Bart Fiers en Harrie Geraerts willen graag vertellen over hun ervaring met de toerclub van Hapert. “Het klopt dat we soms hard doorfietsen”, begint Wim. “We zijn een toerclub waar sportplezier en gezelligheid belangrijk zijn maar waar ook avontuur en vuur centraal staan. Op avontuur gaan we als we ergens in het buitenland gaan fietsen en het vuur staat voor de passie waarmee we fietsen. En dan wil het soms wel eens hard gaan. Maar dat mag nooit een excuus zijn om onveilig te worden. Natuurlijk kennen we allemaal de verkeersregels maar als je in een groep fietst, denk je misschien iets makkelijker dat degene die vóór je rijdt wel op zal letten. Dat is niet goed want iedereen is verantwoordelijk voor zichzelf. Bovendien kan een groep wielrijders altijd ‘bedreigend’ overkomen. Dat weten wij intussen. TWC Hapert gaat hier op een positieve manier heel bewust mee om. Een kwestie van mentaliteit anno 2017.

Wegkapitein
Bij de NFTU is al langer bekend dat de toerfietsers argwanend worden bekeken. Bart: “De meeste doen het goed hoor maar een keer het geheugen opfrissen kan nooit kwaad. Daarom hebben we met veertien leden van de club een cursus gevolgd bij de NFTU. We mogen ons nu ‘wegkapitein’ noemen maar we spreken liever van groepsleiders. Tijdens de cursus kwam er een instructeur van de NFTU naar Hapert en na een theoretisch gedeelte, zijn we de fiets op gegaan. Daar bleek meteen al dat er zaken voor verbetering in aanmerking kwamen. Dat we midden op het fietspad ongeorganiseerd op elkaar gingen wachten. Waarom we niet in de berm gingen staan of op een breder stuk stoep, ik weet het niet. Dat zijn waarschijnlijk van die gewoontes die erin sluipen en waar je niet eens meer bij stil staat. Door de cursus zijn we weer even op scherp gezet en zijn afspraken in de fietsgroepen weer aangescherpt.” Wim herhaalt het thema van de cursus: “Veranderen is niet iets anders worden, maar het andere in jezelf naar boven laten komen. Een doordenker, maar de spijker op zijn kop.”

Begrip
Respect voor elkaar en voor medeweggebruikers en veiligheid is wat centraal staat bij TWC Hapert. Harrie: “We mogen elkaar aanspreken op gedragsregels, vinden wij. Als het moet, doen we ‘t. Zo hebben we afgesproken dat we in de bebouwde kom de snelheid naar beneden brengen, net als op fietspaden waar heel veel andere mensen fietsen. We groeten de fietsers die we voorbij rijden, melden even met hoeveel we zijn en de laatste van de groep zegt dat hij de laatste is. Daarmee kweken we een stukje begrip bij andere weggebruikers en poetsen we ons imago een beetje op. In de groep zijn er tekens om elkaar te waarschuwen. Hand omhoog is ‘we gaan stoppen’, een zwabberend handje achter de rug betekent ‘tegenligger’ en zo zijn er meer signalen. Korte commando’s; geen uitgebreide verslagen van wat er voor of achter je gebeurt; de concentratie moet op het fietsen blijven.”

Ook Wim van der Leegte wil blij zijn :-)
De verandering in de club is er niet alleen voor de leden zelf. “Ook voor de sponsors”, meldt Wim. “Hun namen staan groot op onze kleding; ik denk niet dat zij er heel gelukkig van worden als wij ons misdragen en zij erop aangekeken worden.” Direct komt een leuke anekdote bij Wim op. “Ik fietste een keer het viaduct bij Postel op. Ik had niet veel puf meer dus hard ging het niet. Komt er mij een bromfietser voorbij die opmerkt: ‘Als gij net zo hard werkt bij VDL als ge nou fietst, zal Wim van der Leegte nie erg blij mee oe zijn’. Waarmee ik wil zeggen dat medeweggebruikers jou als fietser zien als medewerkers van de bedrijven die we op onze kleding hebben staan. Daar moeten we dus heel zorgvuldig mee omgaan. Logisch want zij hebben financieel hun nek uitgestoken voor onze club.”

Imago
De regels zullen de komende uitgave in het clubblad en de website van TWC Hapert worden gepubliceerd. Bart: “Het kan nooit kwaad ze een keer te herhalen. Daarbij niet over-georganiseerd te werk gaan, alleen structuur aanbrengen. We vertrouwen op het gezonde verstand van onze leden. Nogmaals: het was niet heel slecht gesteld met onze mentaliteit maar extra aandacht voor respect en veiligheid is nooit verkeerd. Er zijn stukken waar de ‘haantjes’ even volle bak vooruit kunnen maar op plekken waar dat niet kan, houden we in. Dat is zo en dat blijft zo. Een flink aantal jaren geleden werd er soms van onze club gezegd dat we ‘die verrekte gele mannen, die altijd te hard rijden’ waren. Nu hebben we mooie nieuwe tenues, zijn allen een beetje grijzer geworden en beseffen dat we in 2017 leven.”

TWC Hapert: Individueel sporten in teamverband.

Tekst: Renate Pijnenburg
Foto onderaan dit stukje: www.richardsimons.nl

Artikel: PC55 april 2016
TWC Hapert staat open voor nieuwe leden.

Er zijn talloze redenen te bedenken waarom sporten goed is voor een mens. Het houdt diabetes op afstand, je verbrandt er vet door, door de aanmaak van endorfine vermindert het stress en beschermt het de hersenen, de bloedvaten worden wijder en je gaat je er beter door voelen. Wielrennen heeft als bijkomend voordeel dat het vrijwel geen belasting op de gewrichten geeft. Heeft u nog een reden nodig om lid te worden van TWC Hapert? Doe het dan gewoon voor de gezelligheid.

Conditie
PC55 zit aan tafel met voorzitter Harry Schaars en secretaris Geert-Jan Willems. Zij promoten de wielersport in het algemeen en hun cluppie TWC Hapert in het bijzonder. “We fietsen in drie categorieën; elke categorie heeft een bepaalde gemiddelde snelheid. Overstappen is dus heel eenvoudig, je sluit gewoon aan bij het tempo dat bij je past”, legt Harry uit. “Dit jaar hebben we voor het tweede jaar op rij, aan het begin van het seizoen een aantal clinics gegeven. Vooral voor beginnende renners was dat fijn maar iedereen heeft ervan geleerd. We kregen een aantal technieken aangeleerd en het was een prima opbouw voor de conditie. Natuurlijk is het zaak dat je regelmatig op de fiets stapt om je conditie op peil te houden en dat kan bij onze club want we fietsen zowel door de week als in het weekend. We proberen het tempo zo te houden dat er onderweg nog gebuurt kan worden want het sociale aspect is bij ons erg belangrijk.”

Individuele sport in teamverband
De club is toe aan nieuwe leden. “Over een gemiddelde leeftijd van onze leden praten we niet maar het kan een beetje naar beneden”, lacht Geert-Jan. “We zijn nadrukkelijk geen jeugdvereniging omdat we niet beschikken over trainers en niet de gelegenheid hebben om jonge renners op te leiden. Daarvoor verwijzen we graag naar collega-verenigingen in de omgeving. We mikken een beetje op de doelgroep; dertigers, veertigers die niet meer voetballen maar toch in teamverband willen blijven sporten. Wielrennen is op zich natuurlijk een individuele sport maar we gaan altijd met een groep fietsen, dus het teamgevoel is er wel. We wachten op elkaar en zorgen voor elkaar. Wie lid wordt van TWC Hapert heeft slechts twee verplichtingen: hij of zij moet contributie betalen, overigens is dat slechts € 60,- per jaar en hij of zij moet meehelpen bij de classic Scherpenheuvel - Hapert. Die tocht fietsen we met onze leden wel maar al twee weken voordat de anderen dat doen. We hebben veel helpende handen nodig dus dat ‘eisen’ we van onze leden. Overigens is dat voor niemand ooit een probleem want ook dat evenement is altijd ontzettend gezellig.”

Buitenlandse tochten
TWC Hapert is meer dan twee keer in de week een rondje door de Kempen fietsen. Harry: “We hebben een aantal heel enthousiaste leden die het leuk vindt om buitenlandse reisjes te organiseren. Zo gaan we elk tweede weekend van juni naar het buitenland om in de bergen te kunnen fietsen. De Eifel, Luxemburg of Sauerland; er is uitdaging genoeg voor onze leden. Je kunt er altijd op je eigen niveau fietsen want voor ons geldt: samen uit, samen thuis. Sinds dit jaar kunnen ook de leden die liever op de ATB rijden mee. Die groep wordt steeds groter en ook voor hen organiseren we steeds vaker toertochten en in september een weekend in het buitenland. Elke twee jaar wordt er voor de liefhebbers een buitenlandse reis georganiseerd waarin een mooie cyclo- of toertocht opgenomen is. Vorig jaar zijn we naar Zwitserland geweest. Maar we genieten ook elke week van de ritten door de Kempen, als je tenminste nog de kracht hebt om om je heen te kunnen kijken.”

Kleding
Het lidmaatschap kost, zoals gezegd, € 60,- per jaar, inclusief verzekering. In verband met de onlangs gepresenteerde nieuwe kledinglijn is er nu voor nieuwe leden een heel mooi aanbod.
Geert-Jan: “Nieuwe leden die drie jaar contributie vooruit betalen, krijgen van ons een kledingpakket. We willen dat alle leden in hetzelfde tenue fietsen en dit is een mooie actie.
Als je alle kleding los moet kopen, ben je een stuk duurder uit. In het vorige tenue hebben we bijna tien jaar gefietst en de club was toe aan een nieuwe ‘look’. We denken zelfs dat er mensen geweest zijn die geen lid zijn geworden omdat ze het tenue niet mooi vonden. Nu hebben we kleding in mooie kleuren en van het allernieuwste materiaal; daar kunnen we de komende jaren mooi mee voor de dag komen.”

Gedragsregels
Er is de laatste tijd steeds vaker kritiek op groepen wielrenners die menen ‘de baas op de weg’ te zijn. Ontzettend jammer”, vindt Harry. “Natuurlijk zijn er groepen die nergens rekening mee houden maar ik durf wel te beweren dat wij daar niet bij horen. Wij spreken elkaar erop aan als er onnodig risico genomen wordt; we hebben met elkaar afspraken gemaakt. Volgend jaar gaan we de cursus ‘wegkapitein’ van de NFTU volgen waarin we handvatten aangereikt krijgen over gedragsregels en signalering. Het kan zo eenvoudig zijn als de tegenligger te groeten of even te melden dat je de laatste bent bij het inhalen. Het komt allemaal neer op communicatie, wederzijds respect en rekening houden met elkaar. Bij ons is het zo geregeld dat elk lid tekent voor de normale gedragsregels en wij als bestuur spreken de leden erop aan als het een keer verkeerd gaat. Ik kan eerlijk zeggen dat dit niet vaak gebeurt.

Lid worden?
Lidmaatschap van TWC Hapert kent vele voordelen maar de belangrijkste is toch dat je de mogelijkheid hebt in een groep te sporten. “Iedereen kent het wel, je neemt je voor te gaan sporten maar er komt iets tussen en voor je het weet is de week om. Als je met een groep afspreekt, ligt de druk om te gaan hoger en ga je wel. Als je op voorhand weet dat het gezellig is en dat je na afloop een lekker trappistje kunt pakken en na kunt praten, is de stap niet zo heel groot meer om je aan te melden”, aldus Geert-Jan.

www.twchapert.nl/lidmaatschap-TWC-Hapert.php

TWC Hapert presenteert nieuwe sponsors en nieuwe tenues!

Artikel: PC55 maart 2016
Op dinsdag 1 maart werden in het bijzijn van bijna alle leden van TWC Hapert de nieuwe sponsorcontracten getekend. Maar liefst zeven namen prijken er op de nieuwe tenues. Vanaf 16 april rijden de ruim honderd leden in hagelnieuwe tenues door de Kempen om gezellig samen te sporten en tegelijk hun sociale contacten te onderhouden.

Van één naar zeven sponsors en er dan voor zorgen dat het tenue er niet uit gaat zien als een opgetuigde kerstboom. Het is gelukt; het ontwerp is strak en iedere sponsor komt goed tot zijn recht. Voorzitter Harry Schaars: “We hebben heel lang slechts één sponsor gehad, VDL, maar vanuit enkele leden kwam steeds vaker het verzoek om ook sponsor te mogen worden. We hebben de knoop doorgehakt, zijn met de hoofdsponsor gaan praten en die stond ervoor open het lopende contract open te breken. Daarom verwelkomen we nu, naast VDL, ook Wagenbouw Hapert, Van Loon Vlees, Roos Groep, Stas Hanging Systems, D’n Bol Bergeijk en Willems Business Cars als sponsor van onze club.”

Op de foto:
Kledingcommissie TWC Hapert:
Johan Hooijen, Harry Schaars en Erwin Rijkers

Kwaliteit
Er bleek behoefte aan nieuwe shirts te zijn binnen de vereniging. Johan Hooijen, kledingcommissie, vertelt: “De laatste jaren gaat de ontwikkeling van nieuwe materialen zo snel. Onze huidige tenues voldeden niet meer en daarom hebben we nu gekozen voor het beste wat er op dit moment te krijgen is. We hebben niet bezuinigd op de kwaliteit en hopen nu weer een paar jaar vooruit te kunnen. We hebben bewust gekozen voor een donkere kleur want vooral van de leden die mountainbiken kregen we het signaal dat de kleding niet goed te reinigen was.” De reactie van de leden op de onthulling van het nieuwe tenue was unaniem positief, tijdens de jaarvergadering.

Voordelen lidmaatschap
Er zijn momenteel zo’n honderd mensen lid van TWC Hapert en dat aantal mag gerust een beetje groeien. Henri van Gorp: “We merken dat steeds meer mensen de fiets pakken op hun vrije dag en erop uit trekken. Ik kan hen van harte aanraden om in clubverband te gaan fietsen. Het is goed voor je sociale contacten maar daarbij is het ook veiliger. Als je als grote groep herkenbaar bent, houden andere weggebruikers meer rekening met je. In clubverband kun je ook precies aansluiten bij de groep die jouw niveau het beste benaderd. We hebben drie verschillende toergroepen die elk een eigen gemiddelde snelheid fietsen; doorstroming is dus altijd mogelijk. Het laatste en niet minst belangrijke voordeel om lid te zijn van onze club, is dat je verzekerd bent voor al je fietsen en kleding. Een deel van de contributie gaat op aan lidmaatschap van de NFTU en daarmee zijn meteen al je fietsen – dus ook de fiets waar je boodschappen mee gaat doen – verzekerd.”

Lid worden?
Nieuwe leden zijn dus welkom en omdat de club graag heeft dat ieder lid in hetzelfde tenue de weg op gaat, is er een mooie regeling gemaakt. Harry: “Voor leden die drie jaar lid zijn, geldt dat ze een standaard uitrusting van de club krijgen. Voor nieuwe leden zou dat niet gelden en daarom hebben we ingevoerd dat iedereen die drie jaar contributie vooruit betaald, ook een standaard uitrusting krijgt van de club. De contributie is € 60, - per jaar, dus het is te overzien.” Geïnteresseerden kunnen op de website kijken hoe je lid kunt worden van TWC Hapert. Het bestuur is blij met de nieuwe sponsors en blij met de leden die bij TWC Hapert hun sportieve uitdagingen aangaan.

www.twchapert.nl/lidmaatschap-TWC-Hapert.php


Nieuwe sponsors:WORD LID !

info@twchapert.nl
Privacyverklaring

Bent u al lid? Dan kunt u nu
bovenaan of hier inloggen!